Natuurlijk rituelen atelier

NatuurVrouw, Durf wakker te worden !

Donderdag 30 januari 2020

Brighid, Brigit, Bi, Bride, Bhithe de grote MOEDER van de Kelten, Maria van de Gael.

Brigit is de personificatie van een nieuw begin en nieuw leven.
Na de stilte en de ‘dood’ van de winter, brengt Brigit het nieuwe leven. Door met haar witte staf op de Aarde te tikken, verjaagt ze de winter en schudt ze de Aarde wakker.
Brigit haar naam is terug te vinden in Britain, Groot-Brittannië. De oude Keltische stam , de Brigantes vereerden en hadden de kracht van deze Godin in hun leven verweven.
In de pré-romeinse tijd was het deze stam die als eerste naar de Britse eilanden trok.
Dit volk kwam uit de buurt van het Bodenmeer in Oostenrijk.
Brigit haar invloed is ook terug te vinden in Bretagne in Frankrijk, in Brechin, Schotland en in Wales en Ierland.
De namen van deze Godin zijn vele en de spelling en uitspraak is verschillend, afhankelijk van waar zij verscheen. Brigit zelf wil zeggen Bright One, Vurige Arrow, High One.
In de oude Keltische taal was haar naam Briganti.

Brigit kennen we ook als the triple Goddess, haar 2 zussen die ook Brigit werden genoemd.
Toch is dit aspect meer algemeen geworden als drie primaire vaardigheden of kwaliteiten van drie identieke zusters.
Een zus voor de inspiratie, dans, zang en gedichten. Een zus voor het haardvuur en de de kunst van het smeden. De laatste zus voor het schouwen en voorspellen en de heling.
Brigit was en is in de Keltische wereld de godin van de poëzie, genezing en de smithcrafting en zij regeerde met vuur en water.
De kracht van Brigit heeft ons veel te brengen, want tenslotte bleef haar invloed voortbestaan.
Vanuit de Katholieke Kerk werden pogingen gedaan deze godin te elimineren!
Uiteindelijk is zij geparticipeerd ! Brigit haar feestdag is 1 februari. We vieren vanuit Keltische traditie het feest van de vruchtbaarheid, het ploeg en zaaifeest (het Imbolcfeest). Alle nieuwe leven wordt weer gewekt. De Christelijke kerk introduceerde Maria Lichtmis, waarbij de laatste kaarsen worden gezegend en begraven in de aarde. Echter zij is ook de Sint Brigida, geboren in Kildare op 1 februari 453 na Chr. In deze legende is zij de dochter van de druide Bubthach en het dienstmeisje Broicsech.
In dit verhaal is Brigida eerst een druidess, voordat zij zou zijn bekeerd tot het christendom en zij de abdis van het eerste klooster in Ierland werd.
Op 1 februari wordt haar feest gevierd. Vrouwen maakten van stro een popje, dat ze met zorg aankleedden en versierden. Het verhaal was dat Brigit als oude vrouw, de winterse Gailleach over het koude en dorre land had gedwaald en dat ze nu als jonge maagd terugkeerde. In een mand werd er een bed voor haar gemaakt, waarin Brigit na haar omzwervingen kon rusten. Bij de buitendeur werd Brigit uitgenodigd om binnen te komen en zich te ruste te leggen in het bedje, dat voor haar klaarstond.
Op deze manier werd de energie van de nieuwe vruchtbare lente binnengehaald.
In Ierland geloofde men dat Brigit over het platteland rondreisde om overal haar zegen te geven aan de mensen en het vee. In sommige delen bonden vrouwen een stukje stof aan een struik op Saint Brigits Eve. Men geloofde dat Brigit tijdens de nacht langs zou komen en het stukje stof zou aanraken, waarna het helende krachten zou hebben. Het was op magische wijze veranderd in de mantel van Brigit en zou helpen om een makkelijke geboorte te krijgen bij zowel mensen als het vee.
Brigit stond er ook om bekend, dat ze barende vrouwen bijstond. In deze hoedanigheid helpt ze jou bij alles wat je ‘geboren’ wilt laten worden dit jaar.
Deze mooie Godin wakkert onze innerlijke vlam van inspiratie aan en zet ons in vuur en vlam met de passie om mooie dingen en wijsheid te creeëren. Net als het zonlicht brengt ze het besef, dat alles mogelijk is en geeft ze ons de moed om onze dromen waar te maken.

De godin van inspiratie, waar laten wij ons door bezielen, voor wakker maken, motiveren, wat moedigd jou aan? Diep in jouw eigenheid, jouw ZIEL liggen de antwoorden. Brigit is de godin die ons kan wakker maken en aanzetten tot……….
Brigit haar kracht ligt in de Creativiteit. Zij is niet zelf de smit, wel de beschermster van ambachten. Creativiteit is magie en toveren vanuit JEZELF, houdt het vuur ook in jezelf stralend en warm.

Brigit haar kracht ligt ook in het proces van genezen. De elementen water en vuur zijn hierin erg belangrijk. Haar kunde en kennis van de kruiden was enorm , haar zegeningen van wateren, putten en bronnen gebeurde in het hele land.
Durven wij onze intuïtie en inspiratie te volgen in processen van helen? Juist in die processen waar je soms kwetsbaar bent. Brigit helpt je dan juist om vrouwelijke en mannelijke krachten in balans te verbinden. De vrouwelijke Maankrachten en de mannelijke Zonkrachten. Dit is een weg van intuïtie en inspiratie en deze kan je vorm geven door in actie te komen en te doen wat voor jou passend is.

In deze tijd na de winterperiode is zij toch vooral ook de godin van Vruchtbaarheid. Het nieuwe Leven wekt zij, nodigt zij uit om vanuit Moeder Aarde de ontdekkende reis aan te gaan. In een legende wordt er ook beschreven dat zij de vroedvrouw zou zijn geweest van Maria.
De hoedster van elk pasgeboren kindje, waar vaak een geweven Brigit Cross werd opgehangen in de wieg. Zo is Brigit de beschermster geworden van al het nieuwe en pasgeboren Leven, zowel van mensen als dieren.
Deze bijzondere krachtige Godin wil heling en energie met jou delen, jou verwarmen en je beroeren, je vruchtbaarheid en vruchtbaar zijn laten opbloeien in de Lente die komt.

Lentegroet, Lia

NatuurVrouw, Durf wakker te worden !
Schuiven naar boven