Natuurlijk rituelen atelier

Beltaine, uitbundige en vruchtbare MeiViering

Beltaine, (uitgespraak Belteen), wordt gevierd in de Keltisch Traditie rond het eind van de volle Lente en het begin van de Zomer, volgens de NatuurKalender. Een start wordt daarmee gemaakt in de nacht van 30 april op 1 mei. Het feest kondigt het begin van de Zomer aan en is het feest van trouw. Trouw tussen jouw vrouwelijke en mannelijke energie. Vooral ook trouw zijn aan je eigen Inner Compass, dat wat jouw Hart en je intuïtie je ingeeft.

Vanuit de Keltische Traditie is er ook een viering tussen het vrouwelijke en het mannelijke, dit wordt het “Heilige Huwelijk” genoemd. Beltane of Beltaine komt uit de Ierse taal en wil zeggen: helder licht ,van Bel Fire. Bel verwijst ook naar Belenos, de Keltische zonnegod. Andere namen voor het Beltanefeest zijn MayEve, Calan Mai, en Vanadisnacht.

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid en bevruchting zijn de basis van dit feest
Hoe wil jij vruchtbaar zijn en wat of wie kan jou inspireren?
Vruchtbaarheid gaat dan over welke kwaliteiten wil jij laten groeien, wie of wat kan jou voeden of stimuleren?

Met Beltane eren we ook al het jonge leven, alle vruchtbaarheid mag eer krijgen. We vieren het Leven zelf, het groeien en bloeien, de sexualiteit en intimiteit

Het vieren van Beltane is in de Keltische Traditie het begin van de Zomer en vond in die tijden plaats een aanvang met de zonsondergang van 30 april op 1 mei.

Deze nacht was de nacht van vieren van de Liefde, Moeder Aarde werd zo geholpen om vruchtbaar te zijn. De kinderen die werden geboren uit dit samen-zijn waren gezegend door de Godin en de God.

In de BeltaneTijd mogen de elementen Water en Vuur samenkomen.

De dauw van de nacht van 30 april op 1 mei kan magische krachten hebben door de energie van GrootMoederMaan en de Godin van de Dageraad Eos. De dauw kan helend zijn, schoonheid zowel innerlijk als uiterlijk bevorderen. Deze dauw als Zegening zou magisch zijn voor mens, dier en de Aarde zelf. In de oude tijden ving met de dauw op en gebruikte het als waswater of om te besprenkelen.

Op BeltaineEve werden op de hoge heuvels enorme vuren ontstoken. De Zonnekracht werd zo uitgenodigd om op MoederAarde neer te dalen. Hier gaat het over de zegening van heiligheid, reiniging en vruchtbaarheid voor mensen, het vee en de gewassen . Deze grote bonfires of needfires werden met het hout van 9 heilige bomen ontstoken. Men koos vaak hout van de Wilg, Hazelaar, Els, Berk, Es, Iep, Taxus, Eik, de negende boom zal altijd een mysterie blijven. Deze werd niet genoemd. In sommige streken werden ook Appel en Meidoorn gekozen.

Egalitaire Trouw.

Vrouwelijke en mannelijke krachten hebben we beide nodig om in balans en harmonie met onszelf en onze leefomgeving te blijven.

Hoe ervaar  jij je mannelijke krachten en kwaliteiten in jouw leven?

Hoe is het met jouw vrouwelijke krachten en kwaliteiten, hoe ontdek en ervaar jij die? Op welke manier kun je dagelijks werken met beide krachten?

Trouw aan jezelf is trouw zijn aan zowel je vrouwelijke als mannelijke krachten.

Als je leven bestaat uit één polariteit kan er eenzijdigheid ontstaan, er is Eb en Vloed, de Zon en de Maan, Nacht en Dag.

Maak jezelf Rond tot een Cirkel waarin beide prachtige krachten mogen leven, elkaar aanvullend elkaar ondersteunend, elkaar spiegelend,dan kom je in de kracht en heling en het heerlijk-beleven van het Heilige Huwelijk.

Zonnige groet,

Lia.

Beltaine, uitbundige en vruchtbare MeiViering
Schuiven naar boven