Natuurlijk rituelen atelier

Verbinding & Verdieping & Licht

Dinsdag 17 december 2019

Als we Yule vieren staat de Zon op zijn laagste of diepste stand aan het Noordelijk Halfrond. Dit bereiken van de stand vindt plaats tussen 20 en 22 december. Zo vieren we Midwinter of the WinterSolstice rond 21 december.
Het Yule-feest wil ons terug brengen naar het Licht.
Uit de donkere veilige BaarMoeder , de diepte van de Winter wordt het Licht weer geboren. De Zon staat enkele dagen stil, waarna de dagen weer langer gaan worden. Uit de langste Nacht van het jaar wordt het Licht geboren. In de Keltische tijd duurde dit feest 12 dagen en al lang van te voren waren de voorbereidingen in gang. Iedereen hielp mee om met en door het licht , het LICHT uit te nodigen om geboren te worden. Overal waren er vuren aan en kaarsen straalden gezelligheid en warmte uit. Yule is het hoogtepunt van de Winter en geeft de zekerheid en het vertrouwen dat het weer lichter gaat worden. De markten waren vol van geschenken en materialen om het huis te versieren. De mensen gebruikten het groen van dennen, hulst, maretak, eikenblad en rozemarijn om het huis mooi te maken. Ceder en jeneverbes waren ook belangrijk als geurende krachten. Het hele gezin en de familie waren bezig om het huis en het ZonneFeest vorm te geven. Er werden geschenken gemaakt voor elkaar en heerlijke maaltijden voorbereid. Uiteindelijk werd om het VUUR het Licht verwelkomd.
Yule is ook de tijd van terug kijken en het bezinnen op je eigen angsten, onhebbelijkheden, irritaties en oude patronen. Je hebt de moed gehad dit in het Diepste Donker aan te gaan. Hoe dapper ben je geweest om te werken aan een transformatie. Nu mag jij jezelf in het LICHT plaatsen, dankbaar voor wat je hebt gedaan. Je mag verder met voelen en overdenken wat jij wilt zaaien in de Lente. Je kunt een zaaikalender maken met wat je wilt laten ontkiemen en groeien in de Lente. Het Licht geeft jou een Zegen door het Licht in jezelf te waarderen en te koesteren. In de loop der tijden is vanuit verschillende religies en culturen het Licht als viering ontstaan. Vanuit de Bijbel is daar het prachtige verhaal van het Christuskind, de verre reis met gevaren, spanning en ontberingen. Er is ook het vertrouwen en de moed dat het zal lukken. Maria en Jozef zoeken een plaats in het Donker en baren het Licht vanuit eigenheid en eenvoud. Daar ligt de kracht van het Licht zelf.
Vanuit de Antroposofie of Geesteswetenschap zijn de 12 of 13 Heilige Nachten een schouwing op het komende nieuwe jaar 2020. Dromen, dagdromen, beelden, visioenen, bijzondere ontmoetingen met dieren en/of mensen zijn een teken of hebben een boodschap . Een mogelijkheid is ook om elke dag van deze periode voor de 12 of 13 Heilige Nachten een orakelkaart te kiezen. De getrokken kaarten geven dan een overview over het nieuwe jaar. Andere ervaringen tijdens iedere nacht geven een schouwing of inzicht voor elke komende maand van het jaar. Kerstavond 24 december kan een start zijn . De nacht van 24 december op 25 december geeft dan een schouwen of een spiegeling voor de maand januari 2020. Dan sluit je af met de 13e nacht van 6 op 7 januari. Deze laatste nacht is dan een boodschap voor het jaar 2020 als geheel en totaliteit. De start kan ook gemaakt worden op 25 december -26 december, deze 12 Heilige Nachten hebben dan op 5-6 januari de laatste nacht met de boodschap of schouwing voor de maand december 2020.
Yule is het feest om te stralen en jouw sprankelende Licht aan jezelf en anderen te schenken.

In de maand december neem ik al jaren een retraite-tijd, dus ook dit jaar. Ik kijk dan uiterlijk en innerlijk terug op het praktijkjaar wat bijna achter mij ligt.Ik voel en denk na over het jaar wat gaat komen,wat wil ik vorm geven en wat mag ik in de wereld neerzetten!
• De praktijk is gesloten van 21 december 2019 t/m 5 januari 2020.
• In deze periode ben ik bereikbaar op 06-12282854 voor een spoedeisende situatie die een acute consultatie nodig heeft.
• In deze periode lees ik geen email of whatsapp en ik luister geen voicemail af. Uitzonderingen zijn natuurlijk de persoonlijke afspraken die gemaakt zijn tijdens het begeleiden in een acute situatie in deze KerstVakantie.

Donker is onze Moeder Aarde,
duister is er overal.
Toch mag jouw hart bewaren,
het Licht dat komen zal.
Dat dit Licht verwarmend mag branden en stralen heel ver,
dan kan onze Wereld worden als een Ster.

Ik wens iedereen een prachtig Yulefeest, een stralend Kerstfeest en een bewust-rijk en liefdevol 2020 toe.
LichtGroet, Lia.

Verbinding & Verdieping & Licht
Schuiven naar boven