Natuurlijk rituelen atelier

Yule, het Licht komt terug.  

Lieve Mensen, 

Als we Yule vieren staat de Zon op zijn laagste of diepste stand aan het Noordelijk Halfrond. Dit bereiken van de stand vindt plaats tussen 20 en 22 december. Zo vieren we Midwinter of the WinterSolstice rond 21 december.

Het Yule-feest wil ons terug brengen naar het Licht.

Uit de donkere veilige BaarMoeder , de diepte van de Winter wordt het Licht weer geboren. De Zon staat enkele dagen stil waarna de dagen weer langer gaan worden. Uit de langste Nacht van het jaar wordt het Licht geboren.

In de Keltische tijd duurde dit feest 12 dagen en lang van te voren waren de voorbereidingen in gang. Iedereen hielp mee om met en door het licht,  het LICHT uit te nodigen om geboren te worden. Overal waren er vuren aan en kaarsen straalden gezelligheid en warmte uit.

Yule is het hoogtepunt van de Winter en geeft als feest de zekerheid en het vertrouwen dat het weer lichter gaat worden.

De markten waren vol van geschenken en materialen om het huis te versieren. De mensen gebruikten het groen van dennen, hulst, martak, eikenblad en rozemarijn om het huis mooi te maken. Ceder en Jeneverbes waren ook belangrijk als geurende krachten.

Het hele gezin en de familie waren bezig om het huis en het ZonneFeest vorm te geven. Er werden geschenken gemaakt voor elkaar en heerlijke maaltijden voorbereid. Uiteindelijk werd om het VUUR het Licht verwelkomd.

Yule is ook de tijd van terug kijken en het bezinnen op je eigen  angsten, onhebbelijkheden, irritaties en oude patronen. Je hebt de moed gehad dit in het diepste Donker aan te gaan. Hoe dapper ben je geweest om te werken aan een transformatie door durf en lef te gebruiken. Nu mag jij jezelf in het LICHT plaatsen, dankbaar voor wat je hebt gedaan. Je mag verder met voelen en overdenken wat jij wilt zaaien in de Lente. Je kunt een zaaikalender maken met wat je wilt laten ontkiemen en groeien in het voorjaar. Het Licht geeft jou een Zegen door het Licht in jezelf te waarderen en te koesteren.

Op de kortste dag van het jaar, dit is 21 december, kun je de geboorte van het licht meemaken door voor zonsopgang naar buiten te gaan en een stuk in oostelijke richting te wandelen. Zo wandel je de Zon tegemoet en zie je de geboorte van het licht.

In de loop der tijden is vanuit verschillende religies en culturen het Licht als viering ontstaan.

Vanuit de Bijbel is daar het prachtige verhaal van het Christuskind, de verre reis met gevaren, spanningen, ontberingen. Er is ook het vertrouwen en de moed dat het zal lukken.

Maria en Jozef zoeken een plaats in het Donker en baren het Licht vanuit een pure eigenheid en eenvoud. Daar ligt de kracht van het Licht zelf.

Vanuit de Antroposofie of Geesteswetenschap  zijn de 12 of 13 Heilige Nachten een schouwing op het komende jaar 2021. Dromen, dagdromen, beelden, visioenen, bijzondere ontmoetingen met dieren en/of mensen zijn een teken of hebben een boodschap .  Een mogelijkheid is ook om elke dag tijdens de periode van de 12 of 13 Heilige Nachten een orakelkaart te kiezen. De getrokken kaarten geven dan een overview over het nieuwe  jaar.  Andere ervaringen tijdens iedere nacht geven een schouwing of inzicht voor elke komende maand van het jaar. Kerstavond 24 december 2020 van onze huidige kalender kan een start zijn . De nacht van 24 december op 25 december geeft dan een schouwen  of een spiegeling voor de maand januari 2021. Vervolgens is de nacht van 26 op 27 december 2020 een spiegeling of schouwing voor de maand februari 2021. Zo vervolgen de 3e en 4e nachten naar de maanden maart en april ans so on! Dan sluit je af met de 13e nacht van 6 op 7 januari. Deze laatste nacht is dan een boodschap of thema voor het gehele jaar 2021. De start kan ook gemaakt worden op 25 december -26 december, deze 12 Heilige Nachten hebben dan op 5-6 januari de laatste nacht met de boodschap of schouwing voor de maand december 2021. De wijze van de Twaalf Heilige Nachten geeft dan geen jaar-thematiek of schouwing.

Yule is het feest om te stralen en jouw sprankelende Licht aan jezelf en anderen te schenken.

Ik wens iedereen een prachtige en sfeervolle WinterZonneWende toe en een liefdevol en mooi Kerstfeest.

Dat 2021 een jaar van Bewust-Zijn, Licht en Liefde mag worden.

Hartgroet,

Lia.

 

 

 

 

 

Yule, het Licht komt terug.  
Schuiven naar boven