Natuurlijk rituelen atelier

Litha, the SummerSolstice, het verlangen met Passie

Litha is het zesde feest op het Keltische jaarwiel en wordt gevierd tijdens Mid-zomer op 20-22 juni als de Zon op zijn hoogste punt recht boven de Kreefts- keerkring staat. Het is de langste dag van het jaar. Na een paar dagen op dit punt stil gestaan te hebben,  beginnen de dagen bijna onmerkbaar weer korter te worden. 

In de Keltische tijd was dit het midden van de Zomer, de Zon staat dan immers op zijn hoogste stand en wel de meest zuidelijke positie.

De oorsprong van het Mid-Zomer Feest

Voor de Kelten was dit een van de grote vuurfeesten waarin het hoogste punt van de Zon werd gevierd met grote vreugdevuren.

In grote delen van het Britse eiland brandde op iedere heuveltop een groot vreugdevuur waar omheen spiraaldansen werden gedanst. De spiraaldansen symboliseerden de beweging van de Zon: naar het middelpunt toe tijdens de Winterzonnewende en naar buiten toe tijdens de Zomerzonnewende.

Grote brandende wielen werden van de heuvels afgerold als symbool voor de Zon die de reis naar zijn laagste punt ging maken. Ging het vuur uit, dan wachtte er een magere oogst. Bleef het vuur branden, dan was dat een voorteken van een overvloedige oogst.

Rond Mid-Zomer was het de tijd om kruiden te plukken die rond deze tijd  het meest krachtig waren. Kruiden werden voor allerlei doeleinden gebruikt: als medicijn, voor magie of als verfstof.

Bloemen spelen een belangrijke rol tijdens Mid-Zomer. Meisjes droegen bloemenkransen in het haar en jongens een bloem in een knoopsgat van hun bloes. Slingers van bloemen werden opgehangen en er werden bloemen in het vuur gegooid.

De langste dag en de kortste nacht gaat plaatsvinden met magie omdat ook hier het reizen tussen de werelden mogelijk is.

Litha brengt de tijd van verbinden met de natuur-elementwezens, de Elfen, de Bloemenkinderen, de Fee├źn, Gnomen, Kabouters en Dryads. De verbinding met de Magische Wereld van de ZomerFee. In verbinding in vrijheid om je met andere Wezens te verbinden dan die jouw aardse ogen kunnen zien.

Litha, het feest van je passie.

Hoewel de dagen korter gaan worden na Mid-Zomer, gaat de tijd van de grote overvloed nog komen. De overvloed aan zomerfruit, warme dagen en lange lome avonden komt eraan.

Een tijd vol passie en liefde die je in kunt luiden met Litha.

Litha is het vieren van alle vuurkrachten en zo het verlangen van je Hart en Hoofd samen laten dansen.

Waar ligt jouw passie en hoe kun je dat verweven in je leven? Nu de Zon weer aan de spiraal naar binnen toe begint, is het goed om voor jezelf weer helder te voelen hoe het is met jouw passie. Deze passie zal je straks weer verwarmen in de Donkere en koude tijd van het jaar. Het is datgene dat jouw motor laat draaien en wat je in beweging houdt.

Sint JansKruid

Deze oeroude plant groeide al tijdens de laatste Ijstijd. Haar herstellend vermogen geeft evenwicht, harmonie en rust. Het is een Anam Cara, een Zielenvriend die er is voor jou, zonder oordeel, luisterend en begrijpend.

Deze plant met haar heldergele bloemen is een waar geschenk van Moeder Natuur aan de mensheid zelf.

JourneyMaker.

* Litha***  Wat kan Litha jou deze Zomer schenken? Welke vorm van koesterend Vuur wil jij in jezelf stimuleren?

*Sint JansKruid*** Hoe kan deze krachtige bloem met haar helende krachten een plek in jouw leven hebben?

Be so blessed this SummerSolstice

Zongroeten, Lia.

Litha, the SummerSolstice, het verlangen met Passie
Schuiven naar boven